Wethouder hield rapport zwembad voor zichzelf

Wethouder Ebbe Rost van Tonningen van De Bilt hield het eindrapport over de keuze van het nieuwe zwembad tot op de dag van de beslissende raadsvergadering voor zichzelf. Pas op 26 januari, toen de raad het besluit moest nemen, deelde hij het eindrapport met het college.

Dat blijkt uit de antwoorden die het college dinsdagavond heeft bekend gemaakt op kritische vragen van de oppositie in De Bilt. Vorige maand koos een nipte meerderheid tot onvrede van veel gebruikers voor een klein nieuw zwembad. Rost van Tonningen overleefde maar net drie moties van wantrouwen.

Bijgepraat

Rost van Tonningen bleek al op 6 januari door zijn ambtenaren te zijn bijgepraat over de conclusies van het onderzoek ‘2521 Gewoon Zwemmen’. Dat rapport beoogde juist de bouw van een groot bad. Rost van Tonningen ontving en las het rapport zelf pas elf dagen later, op 17 januari. Uiteindelijk deelde hij het rapport pas op de dag van het raadsbesluit met zijn collega-wethouders en de burgemeester. Rost van Tonningen vond het niet nodig om het rapport te delen, zo legt hij uit, omdat de inhoud toch niets zou veranderen aan het al eerder ingenomen standpunt van het college om voor een klein bad te kiezen.

Redden

Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt de werkwijze van Rost van Tonningen ontoelaatbaar. ,,Hij wilde echt alles voor zichzelf houden.’’ Hagedoorn verwijt de wethouder daarnaast een tunnelvisie in zijn keuze voor het kleine bad. ,,Hij koerste tijdens het proces voortdurend aan op de conclusie van één adviesrapport.’’

Het college van b en w besloot na alle heftige kritiek op het genomen besluit om alle documenten in aanloop naar de keuze voor het kleine bad openbaar te maken. Volgende week moet Rost van Tonningen zich opnieuw verantwoorden in de raad. ,,Maar ik verwacht dat de coalitie hem ook nu weer gaat redden’’, zegt Hagedoorn.