Q4 nodigt ondernemers uit voor roadshow op 25 augustus

Stichting Q4 is een initiatief van ondernemersorganisaties: De Biltse Ondernemers Federatie, Bunnikse Handel en Industrie Kring, Ondernemerskring Wijk bij Duurstede, Zakelijk Heuvelrug en Zakelijk Zeist Onderneemt. Partners in dit initiatief zijn de de wethouders Economische Zaken van desbetreffende gemeenten. Voor onze gemeente is dat VVD wethouder Jolanda van Hulst.

Op woensdagavond 27 mei organiseerde stichting Q4 (een samenwerking van de ondernemersverenigingen uit de Utrechtse Heuvelrug en Kromme RijnStreek met wethouders Economische Zaken) een bijeenkomst waarin het profileringsdocument over de economisch strategische positie en het DNA van de regio gepresenteerd werd. Ruim 200 ondernemers en bestuurders waren op deze avond aanwezig.De sprekers waren het er over eens: deze regio is een regio waar het woon- en werkklimaat heel goed is. Het gekozen thema voor de regio Utrechtse Heuvelrug Kromme RijnStreek is  “Land Goed Land”. De uitwerking in deelthema's volgt op 25 augustus.

Doelstelling van Q4 is het behartigen van de belangen van ondernemers in deze regio en het versterken van het economisch imago van dit gebied. Partners in dit initiatief zijn de de wethouders Economische Zaken van desbetreffende gemeenten.

Q4 doelstellingen hebben een regionaal en bovenregionaal karakter:

•Regionaal: meer besef kweken voor eigen en aantoonbare kwaliteiten van regio en deze kwaliteiten nadrukkelijker laten uitdragen

•Bovenregionaal: sterke, concurrerende positionering van de potentie en het economisch belang van deze regio ten opzichte van stedelijke centra als Utrecht en Amersfoort of andere regio

Roadshow 25 augustus: wat gaan we doen?

17.30 - 20.30 uur | SBI Amersfoortseweg 98 3940 AB Doorn
Uit de 1e roadshow zijn thema's naar voren gekomen waar onze regio zich in kan onderscheiden, meer kan samenwerken of juist in kan groeien. Aan thematafels zullen we samen verder definiëren waar volgens u de kracht van Q4 moet komen te liggen.

De volgende thema's zijn bepaald:

Thema 1: Educatiestraat

De regio Heuvelrug Kromme RijnStreek is een omgeving waar een aanstekelijke energie heerst, waar je jezelf kunt opladen en energie krijgt. Wanneer stekker jij in? Of: Wanneer kom jij stekkeren? Er liggen kansen tot het verbinden van onderwijs uit de foodvalley, Wageningen (WUR, CHE) met dat van Utrecht (HU, UU) en de regio ontwikkelen als plek waar mensen naar toe gaan om te resetten. Met de vele congres- en trainingscentra is het gebied een campus in brede zin waar mensen uit het hele land en daarbuiten naar toe komen om te leren, zich te ontwikkelen, samen te werken. 

Thema 2: Vastgoed

De regio Heuvelrug Kromme RijnStreek kent veel leegstand. Niet alleen van kantoren, industriële panden en opslaglocaties, maar ook van serviceflats. Voor zzp'ers is het lastig een volgende stap te maken naar kleine kantoorruimten. Ook flexwerklocaties komen weinig voor. Hoe kunnen we deze problemen omzetten in kansen? Denk aan herbestemming. Bijvoorbeeld serviceflats geschikt maken als studentenhuisvesting (crosslink met Educatiestraat) met op de begane grond horeca en eventueel kleine kantoorruimten of flexwerkplekken. Hoe maken we van leegstand een vol kantoorpand? Hoe matchen we bedrijven die op zoek zijn naar een geschikt pand aan onze beschikbare bedrijfspandenportefeuille? Hoe promoten we Heuvelrug Kromme RijnStreek als een aantrekkelijke vestigingslocatie? Denkt u mee?

Thema 3: Handel

Hoe creëer je meer handel in de regio? Onderling krachten bundelen? Elkaar niet alleen weten te vinden, maar ook elkaar kennen, speelt een belangrijke rol. Worden we ambassadeur van elkaars organisatie? Hoe maken we binnen en buiten de regio, en zelfs internationaal, kenbaar wat in Heuvelrug Kromme RijnStreek allemaal 'te halen' valt? Bruist u al van de ideeën?

Thema 4: Duurzame inzetbaarheid/arbeidsmobiliteit

Is er voldoende flexibiliteit in mijn onderneming? Is m’n personeelsplanning op orde? Heb ik de juiste man op de juist plaats. Zijn mijn mensen voldoende opgeleid? En hoe geef ik vorm aan samenwerking met collegabedrijven in de regio? Kunnen ze voldoende doorgroeien? En zo niet, waar liggen er dan kansen voor mijn medewerkers binnen de regio? Deze en andere vragen betrekking hebben op de duurzame inzetbaarheid van de mensen in uw eigen organisatie, maar zeker ook op de arbeidsmobiliteit in de regio. Welke 'verbindingen' zijn er te leggen?Dit onderwerp maakt deel uit van het landelijk project van MKB Nederland over Duurzame Inzetbaarheid. MKB Nederland heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld, waardoor bijgedragen wordt aan de realisatie van de ambities van Q4.

Thema 5: Participatie

Dit thema omvat alles wat met werk te maken heeft . Participeren aan de maatschappij, in dit geval aan Heuvelrug Kromme RijnStreek, daar draait het om. Samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, scholen en bedrijven zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Denk aan stageplaatsen bij plaatselijke bedrijven. Het WerkOriëntatieProject van Revius Wijk, OKW en 'Wijkse' ondernemers is hier een voorbeeld van. Maar ook studenten die buiten de regio studeren willen graag in de Heuvelrug Kromme RijnStreek hun stage volbrengen. De provincie Utrecht heeft al aangegeven dit project te willen financieren i.v.m. aansluiting op plannen om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Maar denk ook aan volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt of ouderen (vergrijzing) met een berg kennis en ervaring. Die willen ook participeren.Hoe maken we ons sterk voor onze eigen mensen? Dat ze niet vertrekken, maar terugkeren of blijven. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst, zodat het arbeidskrachtenkapitaal gewaarborgd blijft?

Thema 6: Gastvrijheid

Het economisch belang van gastvrijheid voor onze regio is in eerste instantie gericht op omzet en werkgelegenheid.  De hoge recreatieve waarden (natuur, cultureel erfgoed en allure) bieden een zeer aantrekkelijke belevingswereld en daarmee een uitstekend klimaat voor goed wonen, werken en recreëren. De groeipotentie ligt zowel in de sector zelf (zakelijk toerisme, verblijfsrecreatie, dagtoerisme) als in cross-overs met andere sectoren als voeding, onderwijs, etc. Lees meer...

Hoe denkt u over gastvrij verbinden, vinden en verrassen? We zijn benieuwd.

Thema 7: Vrij denken

U komt voor de eerste keer en hebt nieuwe ideeën over de ontwikkeling van de regio. Die kunt u delen aan deze tafel. Mogelijk gaat uw idee ook gerealiseerd wordt met ondersteuning door Q4. 

Doe mee en verras ons met creatieve ideeën. Meld u hier di