Biltse ondernemers zetten zich in voor arbeidsbeperkten

In de week van 28 september startte de eerste campagneweek van 'Alleen Talent Telt!'. De campagneweek attendeert werkgevers op de vele talenten van mensen met een beperking. Wethouder Jolanda van Hulst (Participatiewet) en twee medewerkers van het Werkgeversservicepunt Kromme Rijn Heuvelrug (WGSP) en Biga Groep (sociaal werkbedrijf) bezochten vrijdag 2 oktober twee Biltse ondernemers, die concrete acties hebben ondernomen om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen.

Hoefakker en Lindenhaeghe

Hoveniersbedrijf Hoefakker uit De Bilt vindt het al jaren belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zij werken veel samen met Biga Groep in verschillende groenonderhoud-projecten zoals zwerfvuil ruimen in Zeist en De Bilt. Vier jaar geleden nam Hoefakker een medewerker in dienst via contact met Biga Groep. Inmiddels is hij onmisbaar voor het bedrijf. 'Hij geeft de klanten aandacht waar ze recht op hebben', zegt eigenaar Arno Hoefakker. Ook het bedrijf Lindenhaeghe uit De Bilt is bij de invoering van de Participatiewet meteen aan de slag gegaan en heeft het HR beleid hierop aangepast. Zij hebben zichzelf als doel gesteld om dit jaar twee mensen die vallen onder de Participatiewet in dienst te nemen. Het Werkgeverservicepunt (WGSP) ondersteunt hen bij de concrete invulling hiervan. Wethouder Jolanda van Hulst benadrukt met het bezoek hoe belangrijk het is om hierin samen op te trekken. 'Om ervoor te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking écht aan het werk kunnen, moeten we er samen de schouders onder zetten. Ieders inzet en bereidheid is hard nodig'.

Participatiewet

De Participatiewet, die per 1 januari van kracht is, moet ervoor zorgen dat meer mensen met een arbeidsbeperking werk vinden bij reguliere werkgevers. Gemeente De Bilt is een van de samenwerkende partners in de Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht die met elkaar hebben afgesproken om 1145 banen te creëren, voor 1 januari 2017, voor mensen met een arbeidsbeperking. Om werkgevers te informeren over de mogelijkheden en te ondersteunen bij het creëren van baanopeningen, zijn er campagneweken op touw gezet met uiteenlopende activiteiten.

Advies op maat

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven invulling kunnen geven aan de Participatiewet. De accountmanagers van het WGSP gaan graag met Biltse ondernemers in gesprek om de kansen en mogelijkheden binnen het bedrijf op een rijtje te zetten. Het WGSP biedt werkgevers daarbij advies op maat en verzorgt kosteloos de werving en selectie van kandidaten. Daarnaast zijn zij goed op de hoogte van regelingen waarop werkgevers een beroep kunnen doen als zij iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen.

Meer informatie

De campagne 'Alleen Talent Telt!' wordt in de week van 16-21 november nog eens in de gehele regio herhaald. Werkgevers die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden en activiteiten kunnen informatie opvragen via de site www.alleentalenttelt.nl

Alleen talent telt! is een initiatief van de Utrechtse Werktafel, het regionaal werkbedrijf in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Dit is een samenwerkingsverband tussen CNV, FNV, VNO-NCW Midden, MKB-Nederland, UWV en vijftien gemeenten met hun WerkgeversServicepunten en SW-bedrijven. De vijftien gemeente zijn Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zeist.