VVD Waterschap HDSR: Programma en kandidaten

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Het VVD Verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zijn te vinden op de nieuwe campagnewebsite http://hdsrverkiezingenvvd.nl/ . De boodschap van het Verkiezingsprogramma  is: Koersvast, Veilig en Verantwoord.

In het Bestuursakkoord Water (BAW) met het kabinet-Rutte II zijn door rijk, provincies, gemeenten en waterschappen een aantal taken afgesproken voor de waterschappen: veiligheid, voldoende en schoon water en de zuivering van het afvalwater van burgers en bedrijven. Voor de VVD is het uitgangspunt: de wettelijke taken, daarop moet het waterschap focussen. Niet-wettelijke taken dienen afgebouwd te worden en teruggegeven te worden aan de burgers. 

De VVD kandidaten lijst is als volgt:

  1. Reinout Woittiez (Utrechtse Heuvelrug)

  2. Bas Groenendijk (Stichtse Vecht)

  3. Katrien Varenhorst (Bunnik)

  4. Joël Scherrenberg (De Bilt)

  5. Kees Duyvelaar (IJsselstein)

  6. Ruud Mees (Kamerik)

  7. Evert van Linge (Nieuwegein)

De top 10 van doelstellingen in het Verkiezingsprogramma:

  1. De VVD wil een Waterschap dat zich richt op kerntaken en daarbij Waterveiligheid (droge voeten) voorop stelt.
  2. De VVD wil een Waterschap dat zoveel mogelijk ruimte geeft aan burgers en bedrijven om zich te ontwikkelen.
  3. De VVD wil een Waterschap dat geen verdere lastenverhogingen oplegt aan burgers en bedrijven.
  4. De VVD wil dat de nullijn leidend is voor de begroting en dat door het aanwijzen van prioriteiten (als onder punten 8, 9) sommige projecten versneld opgepakt worden en andere naar achter verschoven zullen worden.
  5. De VVD wil een Waterschap dat minder alles op het collectief afwentelt en meer werk maakt van het beginsel ‘De vervuiler en de gebruiker betalen’.
  6. De VVD wil een Waterschap dat regelmatig test op de digitale veiligheid van de belangrijkste systemen voor aansturing van gemalen, sluizen etc.
  7. De VVD wil een Waterschap dat bij uitvoering van taken uitbesteding naar de markt omarmt, want de overheid moet geen ondernemer spelen.
  8. De VVD wil een waterschap dat voorrang geeft aan het versterken van de Lekdijk waardoor er geen dure investeringen in de noordelijke dijk van de Gekanaliseerd Hollandse IJssel nodig zijn. Het waterschap blijft verantwoordelijk voor goed beheer en onderhoud van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel.
  9. De VVD wil een Waterschap dat aan vervanging van de RioolWaterzuivering van Utrecht voorrang geeft. En dat kan, wat de VVD betreft, betekenen dat elders andere prioriteiten gesteld moeten worden.
  10. De VVD wil een Waterschap dat internationale samenwerking alleen op basis van een gezonde businesscase oppakt. Ontwikkelingssamenwerking wil de VVD over laten aan het Rijk, dat hoort niet bij het Waterschap