ICT-samenwerking en belastingsamenwerking

Kort verslag betreffende de volgende 2 agendapunten in de raad van 26 november 2015: Verlenen toestemming voor gemeenschappelijke regelingen ICT-samenwerking en voor belastingsamenwerking.

Door gemeenschappelijke regelingen (overeenkomsten samenwerking /samenwerkingsverbanden met meerdere gemeenten en/of organisaties)  kan gemeente De Bilt kosten besparen en minder ambtenaren met de betreffende expertise in dienst houden.

Een en ander betekent wel dat controle en grip op de financiële middelen, en verantwoording van de bestedingen een constante zorg is, en niet aan het zicht van de gemeenteraad onttrokken mag worden. Per 1 januari 2015 is de Wet gemeenschappelijke regelingen aangepast. Als gevolg hiervan is verantwoording van de bestedingen en financiële middelen nu in beide regelingen beter vastgelegd.

Overige wijzigingen:

-Wijziging gemeenschappelijke regeling ICT-samenwerking: betreft voornamelijk jaarlijks informeren deelnemende raden en/of organisaties vóór 15 april en naamswijziging RSD à RDWI (regionale dienst werk en inkomen)en benoemen Doorn als vestigingsplaats RID (regionale ICT-dienst Utrecht).

-Wijziging gemeenschappelijke regeling voor belastingsamenwerking: betreft voornamelijk jaarlijks informeren deelnemende raden vóór 15 april,  de toetreding van gemeente Utrechtse Heuvelrug per 2016 en enkele redactionele correcties.

Na behandeling in de commissie Burger&Bestuur zijn beide regelingen in de raad als hamerstuk afgehandeld.