Afvalinzameling

In februari van dit jaar heeft de gemeenteraad het duurzaamheidsprogramnma 2015-2018 vastgesteld. In dat programma is onder meer het verbeteren van de afvalscheiding opgenomen. In het nu in de grijze containers aangeboden huishoudelijk afval zitten nog te veel afvalstoffen die hergebruikt kunnen worden.

Het streven is de hoeveelheid restafval, inclusief grof huishoudelijk afval , per inwoner terug te brengen van 200 naar 100 kilogram  per inwoner.

Omdat dat doel in 2020  te bereiken heeft het college een drietal scenario’s voorbereid die in de komende maanden aan de inwoners van onze gemeente zullen worden voorgelegd. Dit om draagvlak te krijgen voor een van deze scenario’s of varianten daarop. Op 26 november jongstleden is dit voorstel besproken in de gemeenteraad.

De fractie van de VVD is akkoord gegaan met het voorstel. Wel heeft woordvoerder Hans Los een aantal kritische kanttekeningen geplaatst bij de met name in de ogen van de VVD  zeer complexe inspraak procedure en de nog te onduidelijke financiële consequenties. Hans heeft opgemerkt dat de VVD het proces kritisch zal blijven volgen en bij de uiteindelijke vaststelling van de plannen in de loop van 2016 niet zal instemmen met een verhoging van de afvalstoffenheffing als gevolg van aangepaste inzamelmethoden.

Ook zal bij de inspraak procedure duidelijk aangegeven moeten worden dat de uiteindelijke besluitvorming in de gemeenteraad zal plaatsvinden.  Wij houden u op de hoogte.