Opening tunnel Universiteitsweg

Donderdag 10 december is de nieuwe fietstunnel onder de Universiteitsweg (N412) in De Bilt geopend. Door de aanleg van deze fietstunnel is een veilige doorgaande fietsroute tot stand gekomen tussen Utrecht, De Bilt en Zeist. Gedeputeerde Verbeek-Nijhof verrichtte samen met wethouder mw. Van Hulst-Mazirel (gemeente De Bilt) en wethouder dhr. Luca (gemeente Zeist) de officiële openingshandeling.

© Oog op De Bilt

Donderdag 10 december is de nieuwe fietstunnel onder de Universiteitsweg (N412) geopend. Door de aanleg van deze fietstunnel is een veilige doorgaande fietsroute tot stand gekomen tussen Utrecht, De Bilt en Zeist. Gedeputeerde Verbeek-Nijhof verrichtte samen met wethouder mw. Van Hulst-Mazirel (gemeente De Bilt) en wethouder dhr. Luca (gemeente Zeist) de officiële openingshandeling.

Reconstructie kruising N237-N412

De aanleg van de fietstunnel maakt deel uit van de reconstructie van de kruising N237-N412 in De Bilt. Deze kruising vormt één van de belangrijkste schakels voor het verkeer (auto’s, fietsers en openbaar vervoer) tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, De Uithof en de A28. De kruising kon het verkeer tijdens de spits onvoldoende verwerken. Hierdoor ontstonden tijdens de spits geregeld (zeer) lange wachtrijen in alle richtingen.

Provincie Utrecht heeft deze kruising afgelopen jaar verbeterd om het verkeer nu en in de toekomst beter te kunnen verwerken. De nieuwe fietstunnel zorgt ervoor dat fietsers veilig onder de drukke Universiteitsweg door kunnen fietsen en dat er een goede en snelle fietsroute ontstaat tussen Utrecht en Zeist.

Gedeputeerde Verbeek-Nijhof: “Dit vernieuwde kruispunt, mét fietstunnel, maakt deze belangrijke schakel tussen Utrecht met het Utrecht Science Park en De Bilt, Zeist en de A28 een stuk beter en veiliger. Auto’s, bussen en fietsers hoeven voortaan niet meer op elkaar te wachten, dat scheelt reistijd en is veel veiliger. Voor iedereen een verbetering!”

Fietstunnels De Bilt - Zeist

De bouw van deze tunnel is een eerste stap om de fietsroute tussen Utrecht en De Bilt/Zeist aan beide zijden van de Utrechtseweg (N237) ingrijpend te verbeteren. In de loop van 2016 zal gestart worden met de bouw van een nieuwe fietstunnel bij Vollenhoven. Ook zijn er vergevorderde plannen voor fietstunnels in Zeist (bij het Jordan College) en in De Bilt (onder de Utrechtseweg, ter vervanging van de huidige fietstunnel).

De reconstructie van de N237-N412 is een project van de provincie Utrecht. De provincie is, als eigenaar en beheerder van de weg, verantwoordelijk voor deze reconstructie. Zij werkt hierbij nauw samen met de gemeenten De Bilt en Zeist. Meer informatie is te vinden op onze website: www.provincie-utrecht.nl/n237-n412.

foto's : Oog op de Bilt

Zie hieronder ook het videoverslag van Regio TV De Bilt:


Zet cookies aan om de video te tonen.