Vragen over winkelleegstand en detailhandelsonderzoek

Afgelopen maandag werd er door de provincie een zeer goed bezochte informatie avond georganiseerd over winkelleegstand. Het was goed te zien dat er nu wat meer leden van de Biltse raad aanwezig waren, en zelfs enkele oppositiepartijen. Waarvoor mijn complimenten. Alle aanwezigen hebben kunnen horen welke problemen er allemaal zijn bij gemeenten die te maken hebben met winkelleegstand. Gelukkig is die leegstand in onze gemeente nog niet zo erg als in sommige andere gemeente maar dat ontslaat ons niet van de plicht hier serieus naar te kijken. Om de hoek loert namelijk ook het gevaar van bouwen voor leegstand.

We weten dat de wethouder(s) in gesprek zijn met ontwikkelaars die allemaal mooie en grootse plannen hebben. Dit is nu dus het moment voor het college om strak de regie te voeren.

De VVD kent u als een partij die voor marktwerking is, en die ruimte en vrijheid wil bieden aan ondernemers. In dit geval is het wellicht wenselijk de ondernemers te beschermen en een gesprek aan te gaan over bouwplannen, en  aan de ene zijde te vragen op te schieten met de renovatie van de Kwinkelier, doch aan de andere zijde de ambities iets te temperen.

Is het college het eens met deze zienswijze en is zij bereid dit gesprek met de ondernemers aan te gaan?

 Als tweede punt zien wij de discrepantie tussen bouwlust en parkeerdruk. Deze zou naar de mening van de fractie van de VVD prima opgelost kunnen worden door de komende jaren niet te gaan bouwen op de driehoek, maar tegelijkertijd daar wel parkeerfaciliteiten aan te brengen voor centrumbezoekers en een mogelijk busstation.

Is het college bereid mee te denken in deze richting en te komen met een voorstel daartoe naar de raad?

Als laatste punt: we willen als VVD graag dieper ingaan op mogelijkheden om winkelleegstand tegen te gaan.

Is het college bereid deze mogelijkheden verder te onderzoeken en mee te nemen in het detailhandelsonderzoek?