Regio Utrecht is een bijzondere regio:
Groen (gevarieerd leefklimaat, nabijheid van natuur, veel economische activiteit rondom duurzaamheid), Gezond (economisch sterk, veel aandacht voor healthy urban living, goed ontwikkelde zorgsector) en Slim (een jonge, hoogopgeleide bevolking, veel kennisinstuten, waaronder de grootste universiteit van Nederland). In Europees verband is regio Utrecht al twee keer uitgeroepen tot ‘meest competitieve regio’. Dat betekent voor (toekomstige) inwoners en bezoekers een regio die goede perspectieven heeft en biedt.
Samen sterker dan alleen
De gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist willen de goede perspectieven van regio Utrecht koesteren, verder versterken en benutten. Zij werken daarvoor doelverkennend samen in een netwerk met de naam U10. In dit netwerk ontwikkelen zij nieuwe vormen van regionale samenwerking. Dat gebeurt momenteel op het gebied van Economie, Sociaal domein, Ruimte, Wonen, Energietransitie en duurzaamheid en Mobiliteit. Steeds is het doel om samen te verkennen of en waar meerwaarde schuilt in samenwerking. Als die er is, worden gemeenschappelijke ambities geformuleerd en bepalen de gemeenten die mee willen doen een passende organisatievorm. Als er geen meerwaarde is, wordt het onderwerp onverwijld afgevoerd van de agenda.
U10 netwerk werkt nét even anders
U10 is lichtvoetig, sober en eenvoudig. Kenmerkend is dat 10 gemeenten met elkaar samenwerken omdat ze iets met elkaar hebben: ze vormen samen één daily urban system. Daarom zijn alle 10 gemeenten vertegenwoordigd aan de 6 bestuurstafels (Economie, Wonen, Mobiliteit, Sociaal domein, Ruimte, Energietransitie en duurzaamheid). Maar dit betekent niet dat alle U10 gemeenten per se mee moeten doen aan elke concrete samenwerking. En het betekent evenmin dat gemeenten buiten de 10 nooit mee mogen doen aan bestuurstafels of regionale projecten.
De bestuurlijke kern van U10 wordt gevormd door de bestuurstafels, die ondersteund worden door ambtelijke werkgroepen. De eerste bestuurstafel was op 11 februari 2016. De gemeentesecretarissen in het Directie Netwerk dragen bij aan initiatieven rond uitvoering en bedrijfsvoering, en zorgen voor voldoende ambtelijke capaciteit. Ongeveer 2 keer per jaar is er een Bestuurlijk Coördinatie Overleg (BCO). In dit overleg reflecteren de trekkers van de bestuurstafels en burgemeesters op de samenwerking in U10. Tot slot wordt het U10 netwerk ondersteund door een klein procesteam (6 fte) en aangevuld met tijdelijke medewerkers zoals regionale trainees.
Zie ook http://www.utrecht10.nl/