VVD De Bilt en D66 positief over slagingskans verruiming zondagopenstelling

In de komende raadsvergadering op 21 april dienen D66 en de VVD samen een initiatiefvoorstel in om de zondagsopenstelling gedurende een jaar te verruimen van vier tot 52 zondagen in de vorm van een pilot. Vrijheid voor ondernemers en inwoners en een gelijk speelveld is de inzet.

Dit voorstel van D66 en VVD met een pilot voor de verruiming van de zondagopenstelling is in september 2015 al gepresenteerd. De gemeenteraad heeft toen besloten om in de burgerpeiling een extra vraag op te nemen over zondagopenstelling om het draagvlak te onderzoeken. Donderdag 14 april 2016 was de commissievergadering waarin het voorstel en de resultaten van de peiling zijn besproken en waarbij voor- en tegenstanders het woord konden voeren. In deze vergadering bleek dat het voorstel rijp was voor behandeling en dat daarmee de raad op 21 april definitief over het voorstel van beide partijen gaat beslissen.

De feiten:

1. De omliggende gemeenten Zeist, Utrecht, Wijdemeren en Hilversum kennen allemaal de mogelijkheid om op zondag boodschappen te doen bij een supermarkt, een tuinmarkt te bezoeken of gebruik te maken van door ondernemers georganiseerde koopzondagen.


2. Gemeente De Bilt kent nu vier koopzondagen: tweede paasdag, tweede pinksterdag, hemelvaartsdag en de zondag voor kerst.


3. Uit het recente koopstromenonderzoek van de provincie Utrecht blijkt dat 65% van de Biltenaren al op zondag winkelt, maar genoodzaakt is daarvoor buiten de gemeente te reizen. Hierdoor lekt omzet en werkgelegenheid weg uit gemeente De Bilt.


4. Ondernemers zijn in het initiatiefvoorstel niet verplicht om op zondag open te gaan. Ze kunnen zelf of met ondernemers in hun kern een eigen keuze maken.


5. De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid met 20%. Ruim 2 op 3 huishoudens doen per jaar bijna 9 keer boodschappen op zondag.(bron: Gfk)


Volgens de initiatiefnemers is het achterhaald dat de gemeente besluit over de openstelling van winkels en koopwensen van inwoners. VVD en D66 willen hierin vrijheid voor ondernemers en inwoners en een gelijk speelveld ten opzichte van de omliggende gemeenten. 

D66 en VVD vertrouwen erop dat ondernemers goed tegemoet kunnen komen aan mogelijke bezwaren, door bijvoorbeeld de levering niet op zondag te laten plaatsvinden en door koopzondagen slim in te plannen. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De gemeenteraad is donderdag 21 april 20.00 uur in de Mathildezaal van gemeentehuis De Bilt. Zie https://raadsinformatie.debilt.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2016/21-april/20:00