Utrecht Science Park gaat activiteiten uitbreiden naar Bilthoven

Vandaag hebben Bilthoven Biologicals, de gemeente De Bilt, provincie Utrecht en Stichting Utrecht Science Park een intentieverklaring ondertekend om samen te werken op het gebied van Life Sciences & Health. Bilthoven Biologicals, onderdeel van de Poonawalla Group in India, is sinds 2014 eigenaar van het huidige Science Park Bilthoven (indertijd Antonie van Leeuwenhoekterrein) waar nu ook nog het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gevestigd. Het RIVM vertrekt in 2018 naar het Utrecht Science Park. Bilthoven Biologicals wil het park verder uitbreiden met onderzoek, productontwikkeling en productieactiviteiten.

Eerste science park in Nederland met satelliet-model

Het Utrecht Science Park en Science Park Bilthoven willen gaan samenwerken op het gebied van marketing en acquisitie volgens een satelliet-model met twee locaties: Utrecht Science Park/De Uithof als centrale locatie in Utrecht en een tweede locatie in Bilthoven, Utrecht Science Park/Bilthoven genoemd. Beide locaties richten zich op Life Sciences & Health maar hebben een andere insteek. Op het Utrecht Science Park/De Uithof ligt de nadruk op zorg, onderwijs, onderzoek en ontwikkeling van ondernemerschap, terwijl Utrecht Science Park/Bilthoven zich concentreert op productontwikkeling, productverbetering en productie. Door gezamenlijk op te trekken in marketing en acquisitie, versterken beide locaties hun profiel en worden daarmee aantrekkelijker voor bedrijven en investeerders. De intentie is om later dit jaar een formele samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen waarin de samenwerking op deze onderdelen verder is uitgewerkt.

Utrecht Oost: internationaal toonaangevende vestigingsplaats

Burgemeester Arjen Gerritsen van gemeente De Bilt: “Met deze ondertekening maken we een nieuwe stap in een heel mooie ontwikkeling in de regio en daarbuiten. Twee locaties die elkaar zo kunnen versterken worden nóg hechter met elkaar verbonden. Dat past prachtig binnen het streven om van de regio Utrecht Oost een internationale topregio te maken op het gebied van life sciences en health.”

Bilthoven Biologicals

Bilthoven Biologicals is ontstaan na de privatisering van de productieactiviteiten van het voormalig Nederlands Vaccin Instituut (NVI). In 2012 nam de Poonawalla Group, tevens eigenaar van het Serum Institute of India, 's werelds grootste vaccinproducent, deze activiteiten van het NVI over. Daardoor ontstond een krachtige combinatie van kennis, netwerk en faciliteiten. Bilthoven Biologicals produceert nu jaarlijks meer dan 100 miljoen doses vaccins en geeft daarmee invulling aan de ambitie om wereldwijd kinderen te beschermen tegen infectieziekten.

Utrecht Science Park

Het Utrecht Science Park (USP) is het grootste science park van Nederland met internationaal toonaangevende organisaties als Universiteit Utrecht, Hubrecht Instituut, Genmab, Merus en Nutricia Research. In de periode 2013 – 2018 groeit de werkgelegenheid op het USP met 5.000 banen. Directeur Floris de Gelder: “Sinds de oprichting heeft het science park altijd een regionale doelstelling gehad. We zijn er trots op dat we nu een volgende fase in gaan. Door de samenwerking met Bilthoven dragen we nog concreter bij aan de ontwikkeling van de regio.” Op het Utrecht Science Park werken kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samen om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven, nu en in de toekomst. 

foto's: Wilma Witkamp