Fabels over de zorg: hoe zit het nou echt?

Over de zorg in Nederland bestaan veel misverstanden. Die willen we graag uit de wereld helpen. Omdat we trots zijn op ons zorgstelsel, maar vooral omdat we trots zijn op de mensen die in de zorg werken. Zij maken het mogelijk dat iedereen in Nederland kan rekenen op de allerbeste zorg.

Krijg ik de beste zorg?

“Ik krijg niet de beste medicijnen”

De arts schrijft de medicijnen voor die jij nodig hebt. In principe wordt voor het goedkoopste medicijn gekozen met de juiste werkzame stoffen. Zo zorgen we ervoor dat we hier met zijn allen niet onnodig veel geld aan kwijt zijn. Als dit middel voor jou minder goed werkt dan een ander merk, of als je bijwerkingen krijgt, dan kun je altijd je arts vragen hetzelfde medicijn van een ander merk voor te schrijven. Je zorgverzekeraar is dan verplicht dit medicijn ook te vergoeden.

“Ik heb geen recht op een second opinion”

Je hebt in Nederland recht op een second opinion, als je het niet eens bent met je arts die jou behandelt. Dit wordt vergoed uit je basispakket, je betaalt er dus niet extra voor.

“Het basispakket wordt uitgekleed”

Het basispakket wordt juist ieder jaar uitgebreid! Nieuwe behandelingen en medicijnen komen na een uitgebreide testfase in het basispakket. Zo kan iedereen rekenen op de nieuwste en beste behandelingen. Als bewezen is dat ze ook echt werken natuurlijk.

“Mijn privacy komt in gevaar door het Elektronisch Patiënten Dossier”

Jij bent de enige die kan beslissen of je medische gegevens worden gedeeld. Alleen artsen die jij toestemming geeft, kunnen jouw gegevens inzien. Het kan heel goed zijn voor je eigen veiligheid om je gegevens wel te delen. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor bepaalde medicijnen. Je medische gegevens zijn in ieder geval nooit bekend bij je zorgverzekeraar. Dat is zelfs wettelijk verboden.

“Zorg voor ouderen is slecht”

Door zorg dicht bij huis te organiseren kunnen ouderen juist langer thuis blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. We sluiten onze ogen natuurlijk niet voor wat er nu nog misgaat. Ouderenzorg kan altijd beter. Wij willen daarom bijvoorbeeld bij huisartsenpraktijken ook een specialist ouderengeneeskunde aanstellen. Zo kunnen ouderen ook specialistische zorg dicht bij huis vinden.

Hoe zit het met de kosten?

“Ik ga niet naar de huisarts, dat is te duur”

De huisarts wordt altijd vergoed uit je basispakket. Je betaalt dus geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts.

“Het is belachelijk dat ik 6 euro uitlegkosten moet betalen bij de apotheek”

Ook vroeger betaalde je hiervoor, maar toen zag je het niet. Wij vinden het juist belangrijk dat je ziet waarvoor je betaalt. Daarom staat dit bedrag nu op de rekening. Er is natuurlijk een reden dat je moet betalen voor de uitleg. De apotheker verdient weinig aan het medicijn zelf. Maar hij moet wel controleren of jouw medicijn in combinatie met andere medicijnen geen rare bijwerkingen geeft. Daarom betaal je de eerste keer dat je een medicijn meekrijgt een kleine bijdrage.

“Afschaffen van het eigen risico scheelt ons een hoop geld”

Dat is helaas niet waar. De kosten moeten hoe dan ook betaald worden. Als we het eigen risico afschaffen, betekent dat een flinke premiestijging voor iedereen.

“De zorg is duur omdat asielzoekers het gratis krijgen”

Jouw zorgkosten staan geheel los van de zorg voor asielzoekers. Die zorg wordt namelijk betaald uit het budget van Veiligheid en Justitie. Jouw ziektekostenpremie stijgt hier niet door.

Heb ik wel wat te kiezen?

“Overstappen naar een andere verzekeraar is veel gedoe”

Juist niet! Aan het einde van het jaar kun je eenvoudig via internet de verzekering kiezen die bij jou past. En je nieuwe verzekeraar zegt ook nog je oude voor je op als jij dat wil, dus daar heb je geen omkijken naar. Je loopt dus ook niet het risico om dubbel te betalen.

“Marktwerking is slecht voor de zorg”

Zorg is geen markt, maar er is wel ruimte om als zorgaanbieder je eigen praktijk op te richten. Deze competitie is goed voor jou als patiënt: je kunt je eigen verzekeraar, verpleegkundige en huisarts kiezen.

“De vrije artsenkeuze is afgeschaft”

Je kunt altijd een verzekeringspolis kiezen met 100% vrije artsenkeuze. Maar je kunt ook kiezen voor een polis waarbij jouw verzekeraar kiest. Dan krijg je in ruil een korting op je verzekering. Overigens heb je dan nog steeds een ruime artsenkeuze. Je verzekeraar heeft er heel veel geselecteerd.

En als je het vergelijkt met andere landen?

“De zorg in Nederland is slecht”

Integendeel! De Nederlandse zorg is ook dit jaar weer als beste van Europa beoordeeld. Zorg is hier namelijk niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook nog eens bereikbaar voor iedereen. Of je nu gezond of ziek, rijk of arm en, oud of jong bent. En daar zijn wij trots op!

Heb jij een andere vraag of ken je een andere fabel over de zorg? Laat het ons weten!