Nieuwe fase voor ontwikkeling Bilthoven Centrum

Nadat vorig jaar het vernieuwde stationsgebied in gebruik is genomen, en dit voorjaar Plan Melchior is opgeleverd, staan er opnieuw een aantal mooie ontwikkelingen in het centrum van Bilthoven in de startblokken.

© Bilthoven Bouwt

De gemeente werkt met verschillende partners aan een aantrekkelijk centrumgebied waarbij het dorpse karakter behouden blijft. De uitvoering van de verschillende grote en kleinere projecten heeft impact op het dagelijkse reilen en zeilen van het centrum. Daar zijn wij ons bewust van. De winkel moet tijdens de verbouwing wel open blijven, en dus voldoende goed bereikbaar. Samen met de ondernemers en ontwikkelaars in het centrum maken we afspraken om dat te borgen en zetten we in op het zo veel als mogelijk beperken van overlast.

Vinkenplein

In april is de koop- en ontwikkelovereenkomst voor de bouw van een nieuw plan aan het Vinkenplein ondertekend. Het plan voorziet in horeca en winkels op de begane grond – aan het Vinkenplein en aan de Melchiorlaan – en daarboven circa 30 appartementen. Onder het complex komt een parkeergarage voor de bewoners. Op het opnieuw in te richten plein wordt een horecapaviljoen gerealiseerd. Kijk voor meer informatie over het plan op www.vinkenpleinbilthoven.nl. De ontwikkelaar verwacht in het eerste kwartaal van 2017 te starten met de bouw van het nieuwe pand aan het plein.

Na de zomer gaan we aan de slag met het ontwerp voor de openbare ruimte. Vanuit de klankbordgroep centrumplan is een speciale werkgroep opgericht die samen met het ontwerpbureau Okra uit Utrecht en de gemeente gaat werken aan het plan voor de nieuwe inrichting van het plein. In de werkgroep zijn bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. De klankbordgroep zal in het proces advies uitbrengen aan de gemeente. Het college zal uiteindelijk over het definitieve ontwerp een besluit nemen. Tussendoor zal er een aantal keren gelegenheid zijn voor iedereen om het plan te bekijken en reactie te geven.

Kwinkelier

Deze zomer wordt gestart met de volgende fase in de aanpak van De Kwinkelier. Op 22 juni jongstleden zijn de plannen hiervoor aan de ondernemers van De Kwinkelier gepresenteerd. Het voorste deel van het Kronkelstraatje, vanaf de kant van het Vinkenplein, wordt op korte termijn opgeknapt zodat het er netjes uitziet tot het moment dat ook dit deel verbouwd gaat worden. Na de zomer staat de aanpak van een deel van de parkeergarage op de planning. Vervolgens wordt er op de locatie van onder andere de voormalige bowling een aantal nieuwe winkelpanden gerealiseerd. In fases komen daarna de panden rond het grote plein en de rest van de parkeergarage aan de beurt.

Het uitgangspunt is dat alle winkels tijdens de verbouwing gewoon open en bereikbaar blijven. Behalve de verbouwing openen de komende maanden een aantal nieuwe winkels hun deuren in het al eerder verbouwde deel van het Kronkelstraatje.

Driehoek

De ‘Driehoek’, aan de zuidkant van het station, speelt als verbinding tussen station en centrumgebied een belangrijke rol bij de verbetering en ontwikkeling van het centrum van Bilthoven. Op deze markante plek moet parkeergelegenheid komen in combinatie met verschillende functies zoals wonen, winkels en eventueel horeca. Op dit moment zijn de gemeente en NS vastgoed samen in gesprek met een aantal ontwikkelaars, die op verzoek een plan voor deze locatie hebben gemaakt.

Bilthoven Bouwt

In de periode 2011-2018 wordt het centrum van Bilthoven gemoderniseerd en is het spoor op twee plaatsen ondertunneld. Er is behoefte aan een passend voorzieningenaanbod, de bereikbaarheid en veiligheid moeten verbeterd worden en de kwaliteit van de openbare ruimte heeft een impuls nodig. De gemeente De Bilt werkt hierin met verschillende partners samen onder de noemer Bilthoven Bouwt. Het gelijknamige informatiecentrum aan de Julianalaan 1 is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en de eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 tot 14.00 uur.

Ook op www.bilthovenbouwt.nl treft u actuele informatie aan.

Kernbijeenkomst Bilthoven Centrum

VVD De Bilt organiseert in DE Bilthovense Boekhandel  een open kernbijeenkomst over Bilthoven Centrum om te horen wat er leeft onder de inwoners. De bijeenkomst start op woensdag 16 november om 20.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur.