Kees Lelivelt bij Programmabegroting 2017 en meerjarenraming 2018-2020

Kees Lelivelt namens de fractie van VVD De Bilt bij de begrotingsbespreking op 3 november 2016: Gemeente De Bilt is een gemeente met goede economische vooruitzichten en dat willen we graag zo houden. Voorwaarde is samenwerking in een sterke regio Utrecht en verdere ontwikkeling van o.a. de Life Science As. Die combinatie trekt ondernemingen en mensen aan en dat is goed voor de werkgelegenheid. Daarbij moeten de ondernemers gestimuleerd te worden om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Dit betekent voor die bedrijven, hun werknemers en onze inwoners aandacht voor goede woonlocaties, bereikbaarheid, woningbouw (in alle kernen), noodzakelijke en goede voorzieningen als winkelcentra en zorg, en behoud van cultuur en sportvoorzieningen.

De economie herstelt zich, maar we zijn er nog niet. De schuldenlast neemt langzaam af en de financiële buffer groeit een beetje. We hopen dat deze lijn zich de komende jaren doorzet. We willen voorkomen dat voor onze inwoners en onze bedrijven de gemeentelijke lastendruk gaat stijgen, en bij voorkeur dalen, zoals in het coalitieakkoord is overeengekomen. Dat betekent niet meer geld uitgeven dan nodig:

“hand op de knip”

Financieel

Een nieuwe coalitie is zojuist gevormd en een addendum coalitieakkoord d.d. 31 oktober j.l. heeft ons bereikt.

Vraag: Welke financiële consequenties vloeien hieruit voort, en kan dit worden toegelicht?

De VVD heeft vorig jaar gevraagd naar de stand van zaken over de gemiddelde betalingstermijn van de gemeente.

Vraag: Kan het college aangeven of de gemiddelde betalingstermijn van de gemeente afgelopen jaar is gedaald en zo niet of ze bereid is aanvullende maatregelen te nemen waarmee de gemiddelde termijn daalt naar de gewenste en toegezegde termijn van 14 dagen?

Zwembad

Als gevolg van voortschrijdend inzicht is de VVD van mening (inmiddels bij u allen bekend), dat voor de bouw van een nieuw zwembad het gehele plan van “Stichting Water” alsnog betrokken zal moeten worden. Hiermee zal recht gedaan kunnen worden aan de wensen van alle huidige recreatieve gebruikers en zwemsportbeoefenaren, jong én oud, passend binnen de gestelde financiële kaders door de gemeenteraad.

“Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Sociaal domein

We zullen de uitvoering van de oude- en nieuwe WMO-taken met onder andere voldoende en noodzakelijke zorg (maatwerk) voor de meest kwetsbaren in de gemeente kritisch blijven volgen. Daarbij mag de ondersteuning en waardering van mantelzorgers en verplichte aanpassing algemene voorziening voor huishoudelijke hulp niet uit het oog worden verloren.

Openbare veiligheid

In het najaar 2016 wordt gestart met de voorbereiding voor de aanbesteding van het beheer, onderhoud en de grote vervangingen van de openbare verlichting voor een lange termijn. Hier is een inhaalslag nodig door de gehele gemeente.

Vraag: Worden hierbij ook de donkere vlekken als gevolg van geen- of slechte verlichting openbare ruimte in kaart gebracht met de nodige maatregelen voor verbetering? Hierbij als voorbeeld te denken aan de verlichting fietsenstalling PR terrein station en op de Vuursche Dreef in Hollandsche Rading?

Handhaving o.a. verkeer (en bereikbaarheid), overlast 

Bij onze inwoners heerst onvrede over het handhaven door de gemeente. Enkele voorbeelden zijn illegaal afsteken vuurwerk, de controle op de blauwe parkeerschijf bij winkelgebieden en fietsverlichting in het kader van ongevallen.

Vraag: Wil het college toezeggen om concrete maatregelen te treffen voor meer daadwerkelijke handhaving?

Communicatie

De huis aan huis weekkrant “De Stadspers” was niet uitgenodigd mee te dingen naar de opdracht voor plaatsing 2-wekelijks van gemeenteberichten.

Vraag: Kan het college toezeggen op korte termijn in gesprek te gaan met De Stadspers om tot een bevredigende oplossing te komen voor beide partijen?

Beheer openbare ruimte

Uitvoeren van aanleg van kleine landschapselementen in samenwerking met provincie Utrecht waaronder het natuurnetwerk (voorheen de ecologische hoofdstructuur).

Vraag: Wat is de stand van zaken m.b.t. de realisatie van de passages onder de Utrechtseweg bij Griftenstein en onder de Biltse Rading juist over de grens met Utrecht?

Volkshuisvesting

Woningbouwprogramma korte en lang termijn. In 2017 wil het college werken aan de uitvoering van de Prestatieafspraken tussen Woonspraak, SSW en gemeente:

Vragen: Betreft het zowel sociale nieuwbouw (ook voor starters als statushouders) als ook koopwoningen?

Wordt nu ook de voorbereiding gestart voor de bouw van vijf reguliere woningen aan de Holsblokkerweg in Westbroek? (In mei 2013 is door de raad hiervoor al een motie aangenomen.)

Gebiedsplannen

De bedoeling is dat de inwoners steeds meer invloed krijgen en participeren bij de invulling van de openbare ruimte in hun omgeving: Bijvoorbeeld het gebiedsplan in Hollandsche Rading.

Vraag: Kan het college ons aangeven wanneer welke kernen en/of wijken in de planning gebiedsplannen zijn opgenomen komende jaren?

Huisvesting onderwijs

Ingezet wordt op gezonde en energiezuinige scholen. 

Vragen: Geldt dit alleen voor nieuwbouw? Wat betreft de extra benodigde kosten voor duurzaamheid en energiezuinigheid: Gaan de bestaande scholen hier zelf voor opdraaien uit hun onderhoudsbudget? Wat is de stand van zaken t.a.v. de toegezegde onderhoudsplannen van de bestaande scholen?

Wat is op dit moment de stand van zaken nieuwbouw onderwijshuisvesting De Regenboog?

Tot slot

De VVD-fractie gaat er van uit dat het gevoerde beleid van afgelopen 2,5 jaar wordt voortgezet en zal zich kritisch blijven opstellen, zeker m.b.t. economie, veiligheid, financiën en lastenverzwaring.

De VVD-fractie bedankt alle gemeentemedewerkers en vrijwilligers voor hun inzet in het belang van onze inwoners.

Dank u voorzitter.