VVD De Bilt verbolgen over de gevolgde procedure 50 tijdelijke woningen

VVD De Bilt is van mening dat het noodzakelijk is om de woningnood zo veel mogelijk te verhelpen en dat het ook onze plicht is om statushouders een dak boven het hoofd te bieden. De van overheidswege opgelegde taakstelling aan gemeente De Bilt is 156 statushouders in 2016 te huisvesten en om 32 statushouders vóór de eerste helft 2017 te huisvesten. Dat moet dan wel volgens de juiste procedure. Zeker bij dit plan is het zaak voor draagvlak te zorgen door zorgvuldige communicatie met omwonenden, zoals in de raadsvergadering van mei 2016 is afgesproken.

VVD De Bilt heeft steeds gepleit voor realisatie van permanente woningen (reguliere woningbouw) en het eventueel mogelijk maken van tijdelijke woningen in leegstaande gebouwen, zoals bijvoorbeeld leegstaande kantoren, en tevens de statushouders verspreid te huisvesten (in elk geval niet geclusterd, elke keer op kleine schaal en gemixt met andere woningzoekenden). Dit alles realistisch en passend in de gemeente.

Door de bouw van tijdelijke en kostbare woningen wordt het probleem van de woningnood niet opgelost, maar vooruit geschoven.

Tot onze verbazing heeft het college (m.n. wethouder mevrouw Bakker-Smit voor huisvesting statushouders en wethouder de heer Rost van Tonningen voor huisvesting algemeen) een plan voorgelegd waarbij is gekozen voor een “voorhangprocedure” zonder vooroverleg en afstemming met de omwonenden. Ook zonder inspraak van de raad. Als een donderslag bij heldere hemel! De omwonenden ervaren de plaatsing van 50 tijdelijke woningen voor o.a. 50% statushouders als een voldongen feit en mogen alleen nog meedenken over de kleur en materiaal van de gevels.

Het voorgenomen plan heeft een enorme impact op de inwoners. De betrokkenen voelen zich niet gehoord, onmachtig en zijn ongerust (met name met betrekking tot schoolgaande kinderen en vrouwen), zoals bijvoorbeeld in Hollandsche Rading en Bilthoven.

VVD De Bilt wil uitstel van de uitvoering van dit plan. Het college dient nu eerst zorg te dragen voor draagvlak door zorgvuldige communicatie met omwonenden zoals is afgesproken in de raadsvergadering van mei 2016. Niet nastreven maar doen!

Geen overhaaste en kostbare beslissingen waar we de komende 10 jaar spijt van krijgen.


Namens de VVD De Bilt

Kees Lelivelt, fractievoorzitter

www.VVD-DeBilt.nl 


Zie voor berichtgeving van gemeente De Bilt op:

 https://debilt.nl/nieuws/detail/extra-tijdelijke-sociale-huurwoningen-in-de-bilt-1/