Wat vindt VVD De Bilt van de OZB stijging?

Dit jaar voert onze gemeente in de provincie Utrecht de ranglijst aan van de grootste OZB-stijgers. Toch zijn de woonlasten gemeente De Bilt nagenoeg gelijk gebleven. De interne boekhoudkundig gehanteerde rekenrente voor doorbelasting van de riool- en afvalstoffenheffing, die kostendekkend moet zijn, is gewijzigd van 5,25 % naar 4,00 %. Dit betekent dat de bijdrage (heffing) is verlaagd voor de huiseigenaren en bedrijven. Als gevolg hiervan zouden de inkomsten van de gemeente dalen en zou een gat in de begroting ontstaan. Er is de laatste jaren enorm bezuinigd en een nieuwe bezuinigingsronde zou nodig zijn geweest om dit op te vangen.

Gekozen is om de inkomstenderving van de gemeente te compenseren met een verhoging van de onroerendzaakbelasting. Dat is de oorzaak waarom de OZB is verhoogd met 10,41 %. VVD De Bilt is daar natuurlijk geen voorstander van. Liever hadden we dat anders gezien. Op dit moment wederom bezuinigingen doorvoeren was geen optie.

Zoals het er nu voor staat zijn de woonlasten voor huiseigenaren, zoals door de gemeente aangegeven, ook rekening houdend met de prijsindexcompensatie, voor een gezin ca. 7 euro per jaar meer in 2017 en een alleenstaande huiseigenaar betaalt dit jaar per saldo ca. 9 euro meer dan in 2016.

VVD De Bilt zal de woonlasten nauwgezet en kritisch blijven volgen en zodra zich mogelijkheden voordoen, zich sterk maken om de OZB te verlagen, in elk geval niet te laten stijgen naast de prijsindexcompensatie.

Zie ook het eerdere betoog bij de begroting voor 2017: 

http://debilt.vvd.nl/standpunten/3548/programmabegroting-2017-en-meerjarenraming-2018-2020