VVD De Bilt pleit voor plaatsing Dr Melchiorbank op de gemeentelijke monumentenlijst

Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober 1917 werd door het raadslid Dr. Melchior de naam Bilthoven bedacht als naam voor het dorpje dat ontstaan was rondom De Bilt Station. Dat is nu bijna exact 100 jaar geleden. Dr. Melchior was zeer actief in de Biltse gemeenschap. Zo was hij, naast huisarts, ook de oprichter van de vrijwillige brandweer, initiatiefnemer voor de oprichting van het zwembad Brandenburg en actief als bestuurslid in vele verenigingen. Ten gevolge van een noodlottig ongeluk is hij in 1927 overleden. Ter nagedachtenis aan hem is door een burgercomité in 1928 een zitbank aan het gemeentebestuur geschonken. Deze staat nu nog steeds op de kruising tussen de Nachtegaallaan en de Vinkenlaan, echter zonder de houten zitbank.

Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober 1917 werd door het raadslid Dr Melchior de naam Bilthoven bedacht als naam voor het dorpje dat ontstaan was rondom De Bilt Station. Dat is nu bijna exact 100 jaar geleden.

Dr Melchior was zeer actief in de Biltse gemeenschap. Zo was hij, naast huisarts, ook de oprichter van de vrijwillige brandweer, initiatiefnemer voor de oprichting van het zwembad Brandenburg en actief als bestuurslid in vele verenigingen. Ten gevolge van een noodlottig ongeluk is hij in 1927 overleden. Ter nagedachtenis aan hem is door een burgercomité in 1928 een zitbank aan het gemeentebestuur geschonken. Deze staat nu nog steeds op de kruising tussen de Nachtegaallaan en de Vinkenlaan, echter zonder de houten zitbank.

Dit heugelijke feit is voor de fractie van de VVD De Bilt aanleiding om aan het college van Burgemeester en wethouders te vragen om deze bank op te nemen op de gemeentelijke monumentlijst. “De monumentale bank is destijds ontworpen door dorpsgenoot Ir H. Mertens. Dezelfde architect als van de watertoren (ook al gemeentelijk monument)” aldus woordvoerder Christiaan van Nispen tot Sevenaer. Helaas verkeert de bank momenteel in een erbarmelijke staat en vandaar dat de VVD De Bilt ook om geld uit het project Vinkenplein vraagt om de bank weer in haar oorspronkelijke glorie te herstellen. 

Dit onderwerp zal besproken worden in de commissievergadering van 11 mei waarna in de gemeenteraadsvergadering van 18 mei er een besluit genomen zal worden.