Het is zover: Winkels De Bilt mogen op zondag open

Het voorstel van VVD en D66 heeft het gehaald in de gemeenteraad. Winkels in De Bilt en Bilthoven mogen op zondag open. Een meerderheid van de Biltse gemeenteraad sprak zich donderdagavond uit voor een motie ingediend door een meerderheid van de raad waarin wordt gepleit voor een zondagopenstelling van alle winkels. De meerderheid van de raad vindt dat de gemeente niet mag bepalen wanneer een Biltse ondernemer mag ondernemen.

Vorig jaar is er een proef gestart in de gemeente De Bilt. Van 1 september 2016 tot 1 maart 2017 konden alle winkels elke zondag open zijn. Onderzoeksbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) hield aan het begin en aan einde van de proefperiode een grote enquĂȘte onder zowel ondernemers als bewoners. Daaruit bleek dat het aantal voorstanders voor een openstelling van de winkels zelfs was gegroeid. Alleen in de kleine kernen is de weerstand tegen openstelling groot.

Christiaan Van Nispen tot Sevenaer van de VVD zei gisteravond al voor het onderzoek voorspeld te hebben dat een ruime meerderheid van de ondernemers en bewoners voor zondagopenstelling zou zijn. ,,Het is een principekwestie. De gemeente kan niet bepalen wanneer een ondernemer mag ondernemen.''

Vanetta Smit (D66) zei gisteravond dat het de concurrentiepositie van de winkels in de regio verbetert. Dat bleek vorige week al toen Gert Smit eigenaar van de Plusmarkt in Bilthoven een warm pleidooi hield voor de zondagopenstelling. Hij vertelde dat de winkels in de periode klanten hebben teruggewonnen die anders naar bijvoorbeeld Den Dolder waren gegaan voor de boodschappen.

Tijdens de proefperiode bleek ook dat er aan een belangrijke voorwaarde, het vergroten van de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werd voldaan. De Albert Heijn in De Bilt heeft negen mensen aangenomen en de Plusmarkt vier mensen.

Winkels blijven op feestdagen gesloten en op kerstavond en oudjaarsavond moeten winkels om 19 uur dicht zijn.