VVD de grootste in De Bilt, net voor GroenLinks

AD: De VVD is weer de grootste partij geworden in De Bilt. De liberalen worden op de voet gevolgd door GroenLinks en D66. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, waarbij de stemmen van alle 23 stembureaus zijn geteld. De opkomst is met 66 procent nagenoeg gelijk aan die van vier jaar geleden.

De liberalen komen op 5 zetels. Groen Links en D66 halen 4 zetels. Vier jaar geleden was D66 nog de grootste partij in De Bilt. Beter de Bilt en CDA krijgen 3 zetels in de raad. Nieuwkomer Forza de Bilt en PvdA 2 zetels en SP, Bilts Belang en Christen Unie 1 zetel.

Trots

VVD-lijsttrekker Fred van Lemmen is trots op de uitslag. De liberalen zijn weer de grootste in De Bilt. ,,Het was heel spannend. Ik ben heel erg blij dat we weer de grootste partij zijn.’’ Van Lemmen houdt alle opties voor een toekomstig college open. ,,Ik wil een open gesprek aangaan met alle partijen. Niet op voorhand een voor de handliggende coalitie vastleggen.’’

Gezien de uitslag lijkt het zeker dat VVD, D66 en GroenLinks (samen 13 zetels) in het college komen. Maar er is een vierde partij nodig voor een meerderheid in de raad, mogelijk wordt dat het CDA of Beter de Bilt.

Feest

Anne Brommersma, lijsttrekker namens GroenLinks en tevens wethouder, kan de uitslag nauwelijks geloven. GroenLinks verdubbelt het aantal zetels. ,,We hebben bestuursverantwoordelijkheid gedragen. Op duurzaamheid hebben we het verschil gemaakt’’, is haar verklaring voor het succes. ,,Maar de mensen stemmen ook op GroenLinks vanwege het Jesse Klaver-effect’’, is haar oordeel. Wat de gevolgen zijn van de uitslag voor een toekomstig college, wil ze nu niet zeggen.

Lijsttrekker van Beter de Bilt Jette Muijsson is ook tevreden met de uitslag. ,,Met alle tegenwind in het college voor wethouder Ebbe Rost van Tonningen ben ik heel tevreden. Het is het beeld wat ik verwacht had. Je moet reëel zijn er is in de laatste anderhalf jaar veel tegenwind geweest’’, aldus Muijsson, die benadrukt bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg te willen gaan.

Gespannen sfeer

In een gespannen sfeer was vanavond in het gemeentehuis van De Bilt de verkiezingsuitslag begonnen. Wethouders, raadsleden en belangstellenden druppelden na het sluiten van de stembussen één voor één binnen in afwachting van de uitslag. Om tien uur opende burgemeester Sjoerd Potters de verkiezingsavond. Houdt de huidige coalitie van D66, Beter de Bilt, CDA en GroenLinks een meerderheid of niet? Wordt de VVD weer de grootste partij?

Een avond eerder kreeg wethouder Ebbe Rost van Tonningen (Beter de Bilt) in een roerige raadsvergadering een motie van wantrouwen voor zijn kiezen. Dat zette de politieke verhoudingen op scherp. De PvdA zegde het vertrouwen in de wethouder op na een lang debat over het nieuw te bouwen zwembad Brandenburg. Voor de motie was net geen meerderheid (11 raadsleden stemden voor en 15 tegen), maar aangeschoten wild is Rost van Tonningen wel.

Waterpolo

De kwestie van het nieuwe zwembad houdt De Bilt al jaren bezig. De gemeenteraad heeft jaren geleden gekozen voor een klein zwembad. Maar een aantal partijen is van mening veranderd en wil nu een groter en duurder zwembad met daarin meer ruimte voor onder meer waterpolo en begeleid zwemmen met kinderen en gehandicapten.

De motie van wantrouwen was pikant. Burgemeester Potters had de raadsleden tot 23.30 uur de tijd gegeven om te debatteren over het onderwerp. Nadat Rost van Tonningen klaar was met zijn verdediging, diende de PvdA pal voor sluitingstijd een motie van wantrouwen in. Voor de aangeschoten wethouder was de motie vooral een verkiezingsstunt. PvdA-fractievoorzitter Hagedoorn stelde echter dat met de motie de gebruikers en de inwoners genoegdoening krijgen. Is het roerige slotdebat van invloed geweest op de verkiezingsuitslag?Bron: https://www.ad.nl/utrecht/vvd-en-groen-links-nek-aan-nek-in-de-bilt~a679e3eb/