Verkiezingsuitslag en nieuwe fractie VVD De Bilt

De kiezer heeft gesproken. Het centraal stembureau heeft vanmorgen de definitieve uitslag bekendgemaakt. Dat de VVD de grootste partij van gemeente De Bilt is geworden met 5 zetels was al bekend, we weten nu ook wie er is verkozen. Voor de VVD zijn dat Fred van Lemmen, Leontine Kok, Eelco Dalmeijer, Christiaan van Nispen tot Sevenaer en Henric De Jong Schouwenburg. Zij vormen samen de nieuwe fractie van de VVD in de gemeenteraad van De Bilt.

Verkiezingsresultaat: VVD de grootste van De Bilt

De doelstelling van VVD De Bilt was om weer de grootste partij te worden. En ja, die doelstelling is gehaald. Hoera! We gaan van vier naar vijf zetels en zijn de grootste partij in de gemeenteraad. Met grote dank aan alle inspanningen van het team van onze kandidatenlijst, ons campagneteam, de leden én het vertrouwen en de stemmen van de kiezers.

Andere winnaars zijn GroenLinks dat het aantal zetels verdubbelde van twee naar vier, en Forza De Bilt dat twee zetels binnenhaalde. Verliezers zijn er ook: D66 verloor twee van de zes zetels, Beter De Bilt verloor een van de vier zetels en Bilts Belang en SP werden gehalveerd tot een zetel. 

Met voorkeurstem zijn verkozen voor VVD De Bilt:  Fred van Lemmen, Leontine Kok, Christiaan van Nispen tot Sevenaer en Henric De Jong Schouwenburg. Eelco Dalmeijer is het vijfde verkozen raadslid. Gefeliciteerd! En dank aan alle kandidaten die met vele gesprekken vele stemmen hebben opgehaald. We danken onze kiezers en gaan aan de slag.

We kunnen nu het initiatief nemen voor een nieuwe coalitie en een nieuwe samenwerking in de gemeenteraad. Met oog voor de inwoners en ondernemers en alle kernen. En, met Nieuwe Energie.

Verkiezingsuitslag gemeente De Bilt

Het totaal aantal kiesgerechtigden was 33599. De opkomst was 65,8%. De VVD kreeg 3457 stemmen, en was daarmee goed voor 15,6% van de stemmen en vijf zetels. De volledige uitslagen op stembureau en per kandidaat zijn te vinden op:

https://debilt.nl/nieuws/definiteve-uitslag-verkiezing-en-referendum/

Totaal uitslag

Partij: Aantal stemmen Percentage

VVD:                        3457 15.6%

GROENLINKS:         3047 13.7%

Democraten 66 (D66): 3003 13.5%

Beter De Bilt:         2669  12%

CDA:                         2353 10.6%

Forza De Bilt:         1789 8.1%

Partij van de Arbeid (P.v.d.A.): 1616 7.3%

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): 1143 5.2%

Bilts Belang:                  1089 4.9%

SP (Socialistische Partij):1042 4.7%

ChristenUnie:           815 3.7%

Ongeldig:                    47         0.2%

Blanco:                            98          0.4%


In de bijlage is een excelfile opgenomen met de stemmen per kandidaat en per stembureau.