Open Monumentendag De Bilt-In Europa

Zaterdag 8 september opent burgemeester Sjoerd Potters om 10.00 uur Open Monumentendag De Bilt. U bent van harte welkom om deze opening bij te wonen in de NH Kerk in Westbroek. Er is een prachtig programma samengesteld rondom het thema IN EUROPA , waarbij monumenten, landgoederen, forten en bunkers de deuren openen, spannende verhalen verteld worden en naar muziek kan worden geluisterd. In het programma staat wat er waar te doen is. Er is genoeg te beleven voor jong en oud. Kom en geniet van het cultureel erfgoed dat gemeente De Bilt te bieden heeft!

Op zaterdag 8 september 2018 vindt ook in de gemeente De Bilt de 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema In Europa ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie. Het publiek kan op deze Open Monumentendag van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Open Monumentendag in de gemeente De Bilt

Het Comité Open Monumentendag De Bilt heeft met het thema In Europa een vertaalslag gemaakt naar de geschiedenis en monumenten in de gemeente. De centrale ligging van De Bilt vormt daarbij al eeuwen lang een belangrijke factor bij de vestiging van kloosterorden, de ontginning van landgoederen, vestiging van wetenschappelijke instellingen en ook militaire strijd en verdedigingswerken. Diverse monumenten openen zaterdag 8 september de deuren voor geïnteresseerde bezoekers. Er zijn rondleidingen en presentaties welke worden opgeluisterd met optredens van musici. De monumenten zijn geopend van 10.00 – 16.00 uur en een fietsroute en achtergrondinformatie is te vinden op www.monumentendebilt.nl

Open Monumentendag Scholenproject

Op de woensdag, donderdag en vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag is er een Monumenten Scholenproject. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in gemeente De Bilt kunnen met de klas een monument in de buurt bezoeken. Op initiatief van Burgemeester Potters is er dit jaar voor de scholieren een monumenten vlog wedstrijd. De winnaar wordt bekend gemaakt bij start van Open Monumentendag 2018 op zaterdag 8 september om 10.00 uur in de NH kerk van Westbroek.

Wat er in Gemeente De Bilt allemaal te doen is, valt te lezen in het programma. Je kunt het hier downloaden. of klik op de bijlage. Het programma is daarnaast op te halen bij onder meer het Gemeentehuis van De Bilt, bij de bibliotheek in Het Lichtruim, in diverse winkels zoals Bilthovense Boekenhandel en Bouwman Boeken, en op de dag zelf bij deelnemende monumenten en overige locaties.

Te bezoeken monumenten en locaties

NH kerk (Westbroek)

Fort Ruigenhoek (Groenekan)

Landgoed Eyckenstein (Maartensdijk)

Brandweerkazerne (Maartensdijk)

Huize Gaudeamus (Bilthoven)

Julianacomplex  (Bilthoven)

Atelier en beeldentuin Jitse Bakker (De Bilt)

Kloosterpark (De Bilt)

Op vrijwel alle bovengenoemde monumenten vinden er rondleidingen plaats en is er live muziek aanwezig.

Opnieuw is er een fietsroute uitgezet die langs deze maar ook andere monumenten, musea en tuinen leidt. De fietsroute is binnenkort te downloaden en eveneens verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de bibliotheek en diverse winkels. Pak de fiets en geniet van het moois dat De Bilt te bieden heeft! De route voert onder meer ook langs:

Molen De Kraai (Westbroek)

Wederopbouwboerderijen (Groenekan)

Bunkers (Bilthoven)

Dorpskerk (De Bilt)

Voor meer informatie: www.monumentendebilt.nl