Gemeente De Bilt weer in top 50 van beste gemeenten om te wonen

Gemeente De Bilt in onderzoek van Elsevier naar beste gemeenten en beste buurten, in een vergelijking van de gemeente met alle andere 393 gemeenten op 101 punten. De scores zijn gebundeld tot 20 onderwerpen binnen 7 thema's: 1. Basisvoorzieningen, 2. Plusvoorzieningen, 3. Economie en werk, 4. Groen en blauw, 5. Rust en ruimte, 6. Harmonieus leefklimaat, 7. Bereikbaarheid.

Opvallende uitkomsten

Gemeente De Bilt is nummer 27 van de 50 beste gemeenten van Nederland. Bilthoven Noord staat op 44 bij de 50 beste buurten van Nederland. De huizen zijn populair en de prijzen zijn hoog omdat het in onze Utrechtse regio zindert van activiteiten en kansen voor hoger opgeleiden, in combinatie met het groene wonen van De Bilt en een mooi achterland.

De Bilt scoort alle vijf punten op: 

- plusvoorzieningen (historisch decor, cultuur, horeca en luxewinkels, zorg en hoogwaardig onderwijs),

- economie en werk,

- groene en blauwe kwaliteit (misschien iets minder water maar des te meer groen in recreatiegebieden, natuur, parken en plantsoenen) 

- bereikbaarheid,

De Bilt scoort vier punten op:

- basisvoorzieningen (jeugdpakket is iets minder gelet op afstand tot de verschillende scholen, goede score op dagelijkse boodschappen, zorg en sport en fitness)

De Bilt scoort minder op:

- rust en ruimte (heeft te maken met parkeren, files en dichtheid)

- harmonieus leefklimaat (gebaseerd op gevoel van saamhorigheid, overlast, misdaad, verkeersveiligheid en samenstelling bevolking)

VVD De Bilt heeft in haar programma staan dat economie en wonen de topprioriteit hebben om onze voorzieningen in stand te houden en daarmee de kwaliteit van wonen in De Bilt. Dat wordt nog eens bewezen in het onderzoek. Maar we zijn er nog niet. De misdaadcijfers dalen maar het gevoel van mensen is anders, zoiets geldt ook voor de verkeersveiligheid. De recent opgeleverde tunnels voor auto's en langzaam verkeer kunnen in de toekomst een positieve bijdrage hebben in de beleving, maar er wordt nog aan gewerkt.

Zie voor uitgebreide rapportage over gemeente De Bilt:

http://onderzoek.elsevier.nl/onderzoek/beste-gemeenten-2015/16/de-bilt/299