Verklaring van politiek en bestuur van De Bilt aangaande de situatie in Oekraïne

Bilthoven, 4 maart 2022           

  

Verklaring van politiek en bestuur van De Bilt aangaande de situatie in Oekraïne

  

Russische troepen zijn op 24 februari 2022 Oekraïne binnengevallen, de Oekraïense bevolking is terechtgekomen in een oorlog. We voelen ons, net als veel inwoners van gemeente De Bilt, machteloos en spreken ons uit tegen dit geweld. Inmiddels zijn een miljoen mensen op de vlucht geslagen en het einde is nog niet in zicht. 

 

Momenteel krijgt onze gemeente, net als veel andere gemeenten, vragen van inwoners en maatschappelijke organisaties die Oekraïners willen helpen: over de opvang van vluchtelingen, maar ook met betrekking tot het inzamelen van spullen of het opstarten van andere initiatieven. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders delen deze zorgen. Het college is op dit moment druk bezig met organiseren en coördineren van mogelijke steunacties.

 

U kunt de ontwikkelingen binnen de gemeente volgen in een liveblog: www.debilt.nl/samenvooroekraine. Vragen, mogelijkheden tot opvang en opstarten van initiatieven in De Bilt kunnen gemeld worden aan samenvooroekraine@debilt.nl of telefonisch via 030-228 94 11.

 

Wij, de gemeenteraad van De Bilt en het college van burgemeester en wethouders, zien onze verplichting voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Uit solidariteit voor al die mensen die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten.

 

Ook wijzen wij u op de actie van de samenwerkende hulporganisaties via Giro555 waar u geld kunt overmaken voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

 

Tot slot, de roep van de Oekraïners en veel Russen om vrede, vrijheid en recht, is ook de onze. Wij staan naast hen in hun strijd voor deze gedeelde waarden.

 

 

Gemeenteraad en college van B&W van De Bilt