VVD-fractie verlaat Begrotingsraad – Coalitie ondermijnt de kern van onze democratie

Na het eerste deel van de Begrotingsraad heeft de VVD-fractie besloten niet langer mee te werken aan de poppenkast. Coalitie partijen dragen hun verkiezingsprogramma voor en voeren geen inhoudelijk debat. Fractievoorzitter Ralph Jacobs: “We zien dat de begroting gebaseerd is op het coalitieakkoord, welke de coalitie nooit in de raad heeft bekrachtigd. Hoe kan het zijn dat het college een begroting heeft gemaakt op basis van coalitie afspraken waar nooit een fatsoenlijk debat over is gevoerd. Dit ondermijnt volgens de fractie de kern van onze democratie.”

 

De begroting zoals de coalitie deze neerlegt is een links sprookje, met oogkleppen op. Niet alleen wordt de OZB met 3% verhoogd, de schuld stijgt volgend jaar met 5 miljoen euro. Veel hiervan komt terecht bij consultants. In de jaren daarna stabiliseert de schuld maar op basis van gunstige aannames, de coalitie heeft duidelijk oogkleppen op. Daarbij geloven zij in sprookjes: zij gaan in deze begroting uit van maar 3% inflatie. De huidige inflatie ligt tussen de 14 en 18%. Op een begroting van ~113 miljoen die voor 80% uit vaste kosten bestaat betekent dit dus dat er een groot risico is dat de schulden verder zullen oplopen. 14% inflatie betekent dat de lasten met 12 miljoen zullen stijgen!

 

Uit niets blijkt dat het college beseft dat zwaar weer op komst is. De coalitie strooit met geld, ontkent het inflatiespook en wil geen inhoudelijk debat. Fractievoorzitter Jacobs: “Wij willen niet volgend jaar hier staan met de boodschap ‘zeiden we toch’ maar constructief meewerken om de basis op orde te krijgen. De coalitie die de mond vol had van een raadsakkoord en de hand uitsteken naar de oppositie laat bij deze eerste echte test zien dat het slechts bij woorden blijft. Daar doen wij niet aan mee.”