Van individuele thuisbatterijen naar een Virtuele Energiecentrale in De Bilt.

Op 20 juni was de eerste Informatieavond op Jagtlust (gemeentehuis) over de werking van de thuisbatterij. Hierbij waren 40 participanten in de Oude Raadszaal aanwezig. Tijdens deze avond heeft onze fractievoorzitter uiteengezet hoe hij zelf heeft geëxperimenteerd met een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch contract en later zonnepanelen. Met een dynamisch contract betaal je elk uur een ander bedrag voor je stroom. Hier kun je met een thuisbatterij optimaal gebruik van maken door stroom te verkopen als het duur is en in te kopen als het goedkoop is. Gemiddeld zijn de kale energie kosten in het experiment 0,04 per kWh daar bovenop komt 17 cent aan transport kosten en belasting. 


Als liberale partij stimuleren we natuurlijk de innovatie van het individu en kijken verder dan dat. Hoe mooi zou het zijn als de thuisbatterijen in een wijk allemaal met elkaar samenwerken. Per uur wordt er per wijk uitgerekend of er een energie overschot is te kort is. Op basis hiervan kunnen de batterijen op- of ont- laden! Bij het decentraal opwekken van stroom hoort ook decentrale opslag. Alle batterijen samen vormen dan een virtuele energiecentrale die ons gaat helpen om het lokale stroomnetwerk te balanceren.


Vandaag zijn de eerste gesprekken gevoerd met de leverancier van de batterijen van onze fractievoorzitter. Dit gesprek maakt duidelijk dat de virtuele energiecentrale op de lijst staat met ontwikkelen. Daar maken we natuurlijk graag gebruik van! Ondertussen zitten we niet stil en zoeken belangstellende inwoners die een thuisbatterij willen aanschaffen en mee willen doen in een wijk pilot. Meld je aan via fractie@vvddebilt.nl en geef aan in welke wijk je woont. Ondertussen gaan wij contact leggen met de netwerkbeheerder, om te overleggen welke centrale sturingsmogelijkheden gewenst zijn. Als laatste zullen we landelijk pleiten voor lagere belasting op een dynamisch contract en subsidie op thuisbatterijen. Een belastingdruk van 425% op stroom is natuurlijk niet de bedoeling. Help mee en sluit je aan.