VVD De Bilt zet zich in voor behoud van historisch landgoed Jagtlust

De afgelopen weken hebben diverse inwoners van De Bilt hun bezorgdheid geuit over de plannen van het huidige college van B&W om een deel van het historische landgoed Jagtlust op te offeren voor woningbouw. Als VVD De Bilt delen wij deze zorgen en blijven wij ons verzetten tegen de aantasting van dit waardevolle erfgoed.


Landgoed Jagtlust is een iconisch onderdeel van onze gemeente, met een rijke cultuurhistorische waarde die door diverse deskundigen, waaronder Contrei en Mooisticht, is bevestigd. Beide organisaties adviseren dat het gehele landgoed, inclusief de omliggende parken en historische kwekerij, als gemeentelijk monument moet worden aangemerkt. Het huidige college heeft echter besloten slechts een deel van het landgoed deze status te verlenen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de toekomst van Jagtlust.


Inwoners, waaronder leden van de Historische Kring D'Oude School, natuurorganisaties zoals IVN De Bilt, en bezorgde bewoners hebben massaal hun ongenoegen geuit over deze plannen. Zij vrezen dat de geplande woningbouw de unieke ecologische, architecturale en cultuurhistorische waarden van het landgoed onherstelbaar zal beschadigen. Zoals één van de bezorgde inwoners het treffend verwoordde: "Alles van waarde is weerloos."


Naast het erfgoedaspect komt ook de ecologische waarde van het gebied onder druk te staan. Het landgoed is niet alleen een plek van historische betekenis, maar ook een essentieel onderdeel van de groene longen van Bilthoven-Zuid, zoals benadrukt in het Groenstructuurplan van de gemeente. Plannen voor tijdelijke woningbouw op de kwekerij zouden dit delicate evenwicht verstoren, met negatieve gevolgen voor zowel de natuur als de omwonenden, die al te maken hebben met verkeersdrukte en overlast.


Als VVD De Bilt vinden wij het onbegrijpelijk dat het college de adviezen van experts en de bezorgdheden van inwoners naast zich neerlegt. Wij blijven ons inzetten voor het behoud van het volledige landgoed Jagtlust. Wij pleiten ervoor dat er eerst een lange termijn visie wordt ontwikkeld voor het gehele gebied, inclusief een inrichtings- en beheerplan, alvorens er wordt gekeken naar mogelijke herontwikkeling. Dit is niet alleen noodzakelijk om de cultuurhistorische en ecologische waarden van het landgoed te behouden, maar ook om te voorkomen dat kortzichtige besluiten ons erfgoed blijvend schaden.


In 2026 krijgen de inwoners van De Bilt de kans om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hun stem te laten horen. Wij hopen dat een nieuw college deze onzalige plannen kan terugdraaien en ervoor zorgt dat Jagtlust, in al zijn glorie, behouden blijft voor toekomstige generaties.


Ralph Jacobs

Fractievoorzitter VVD De Bilt

Oppositiepartij


Wil je meer weten over onze inzet voor het behoud van Jagtlust of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Samen blijven we strijden voor een groen en historisch De Bilt!