B&W vraagt raad om keuzes voor Vierstee, Zwembad en HNL

‘Een van de belangrijkste onderdelen van het uit te voeren collegeprogramma is het afdwingen van een beslissing over wat we willen gaan doen met De Vierstee in Maartensdijk en het zwembad in Bilthoven'.

© B&W gemeente De Bilt

‘We denken een evenwichtig pakket te hebben gemaakt van bezuinigingen om dekking te vinden voor een aantal projecten’, aldus burgemeester Gerritsen op 30 maart bij de presentatie van de uitgangspunten voor de Kadernota 2016 – 2019. De nota is een document waarin de belangrijkste speerpunten in het beleid voor deze periode staan. ‘Een van de belangrijkste onderdelen van het uit te voeren collegeprogramma is het afdwingen van een beslissing wat we willen gaan doen met De Vierstee in Maartensdijk en het zwembad in Bilthoven, onderwerpen die bij de verkiezingen forse inzet zijn geweest. Het college is erin geslaagd daarvoor een voorstel te ontwikkelen. De omvang van dat voorstel is zo groot dat we het niet alleen maar bij de Kadernota willen melden, maar vooruitlopend daarop uitgangspunten willen vaststellen op basis waarvan de gemeenteraad de kadernota in juni gaat vaststellen.’

Financiën

Wethouder Hans Mieras van Financiën:‘Het college heeft drie belangrijke knopen doorgehakt. Dat zijn in de projecten een nieuw zwembad, het opknappen van De Vierstee en het opknappen van Het Nieuwe Lyceum. Dat willen we allemaal sober en doelmatig uitvoeren.’ Om die ambities te kunnen dekken wordt een dekkingsplan opgesteld dat 850.000 euro moet opleveren. De helft daarvan komt uit een generieke subsidiekorting van zeven procent over alle subsidies. Een kwart wordt binnen de organisatie gezocht en een kwart in de programma’s. ‘Daarmee halen we als het ware wat uit de samenleving, wat we ook weer terugstoppen’, zegt burgemeester Gerritsen.

De Vierstee

Het college kiest voor het opknappen van de bestaande Vierstee. ‘We zijn ons ervan bewust dat het bedrag van maximaal anderhalf miljoen euro oorspronkelijk nog niet in de begroting was opgenomen en nu wel. De keuzemogelijkheden voor De Vierstee zijn beperkt maar we zijn blij dat we met deze investering de kosten van renovatie zoals die door Hospitality Consultants in kaart zijn gebracht volledig kunnen dekken. Plus dat er nog mogelijkheden zijn om gebruikerswensen te honoreren’, vertelt wethouder Madeleine Bakker.

Zwembad Bilthoven

In het coalitieakkoord is 150.000 euro per jaar voor het zwembad vrijgemaakt. Nu wordt gekozen om dat in een geheel pakket te plaatsen. Wethouder Jolanda van Hulst: ‘Er komt dus een zwembad in dezelfde omgeving. Het zal een basic zwembad worden want iets anders is binnen de financiële ruimte niet mogelijk. Als de raad instemt wordt voor de zomer inhoudelijk over een zwembad gesproken.

HNL Het Nieuwe Lyceum is een kwestie die al wat langer sleept en daar wordt nu een oplossing voor voorgesteld. Madeleine Bakker: ‘Met het HNL zijn we al jaren in gesprek en ik ben blij dat we nu concreet ruimte in onze meerjarenbegroting hebben gevonden om toch wat voor het HNL te kunnen doen met maximaal 300.000 euro op jaarbasis. Het college hoopt dat deze jaarlijkse investering het HNL in staat stelt de renovatieplannen vorm te geven en dat deze belangrijke onderwijskundige instelling nog jarenlang leerlingen kan aantrekken.’ Met dit bedrag kan nieuwbouw worden voorkomen.

Duurzaamheid
‘Duurzaamheid is de groene draad in het coalitieakkoord en die wil het college deze periode overeind houden. Wat daar voor vrijgemaakt is blijft overeind. Daar waar we de bezuinigingen in onze eigen programma’s gaan zoeken zullen we het sociale domein ontzien’, aldus wethouder Anne Brommersma. Burgemeester Gerritsen: ‘Wat we nu doen is een vrij grote mutatie aanbrengen in het meerjarenbeleid. Wij zijn door de raad en de samenleving tot het inzicht gekomen dat we moeten gaan investeren, maar wel beperkt. We gaan nu de raad vragen of ze het goed vinden dat het college langs deze lijn een kadernota opstelt. Juist omdat het een vrij ambitieus pakket is willen we de raad de tijd geven in gesprek te gaan met de organisaties die hierdoor geraakt worden. Op 9 april bespreekt de commissie deze uitgangspunten en op 23 april de gemeenteraad. In juni behandelt de gemeenteraad de Kadernota.

Bron: Vierklank, met dank aan Guus Geebel

Behandeling in gemeenteraad

Met dit voorstel van het college zal een deel van het voorzieningenniveau geraakt worden, maar het betekent ook dat andere voorzieningen behouden blijven. Het college vraagt de raad nu of zij zich er in kunnen vinden dat de Kadernota langs deze lijn uitgewerkt wordt. De raad bespreekt de uitgangspunten op 9 april in de commissievergadering en op 23 april in de raadsvergadering. De behandeling van de Kadernota vindt in juni plaats.

zie verder op https://debilt.nl/nieuws/detail/college-vraagt-raad-keuzes-te-maken/




Zet cookies aan om de video te tonen.