VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs te gast bij Saltro in Medibilt

Erik Ziengs, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft maandag een bezoek gebracht aan Saltro in MediBilt om kennis op te doen over diagnostiek en de gezondheidszorg.

Tijdens het gesprek, waaraan ook een huisarts en patiënt deelnamen, toonde Erik Ziengs belangstelling voor de waarde van diagnostiek in de gezondheidszorg. Eerstelijns diagnostiek is onderzoek, bijvoorbeeld bloedonderzoek of een echo, dat huisartsen en verloskundigen kunnen aanvragen om een diagnose te kunnen stellen. 90% van de zorgvragen wordt door zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten behandeld. Het is daarom belangrijk de huisarts en de verloskundige te ondersteunen met toegankelijke, klantvriendelijke diagnostiek, zodat de juiste zorg op de juiste plaats kan plaatsvinden.

Diagnostiek onmisbaar voor de huisartsenzorg

Saltro ondersteunt de huisarts en de patiënt met informatie voor diagnose en behandeling door middel van vernieuwende diagnostiek. Goede en toegankelijke diagnostische informatie is van belang voor goede huisartsenzorg; het beïnvloedt 60-70% van de medische besluitvorming. Goede informatie stelt huisarts en patiënt in staat om samen besluiten te nemen over behandeling, waar deze plaatsvindt en over welke rol de patiënt daarin zelf kan en wil nemen. 

Vernieuwen voor de beste zorg

Er zijn allerlei digitale toepassingen, zoals apps, die het mogelijk maken dat patiënten meer zelf doen. Zo kan een patiënt met een vingerprik zelf bloedwaarden meten en zelf zijn ziekte managen. Tijdens de rondleiding gaven Saltro-medewerkers demonstraties van dit soort toepassingen en diverse onderzoeken. De Nederlandse eerstelijns gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Dat willen we ook in de toekomst zo houden door te blijven vernieuwen. Het is voor de politiek de uitdaging om dit te koesteren en ervoor te zorgen dat wet- en regelgeving en financiering goede zorg en innovatie niet in de weg staan, maar juist mogelijk maken.

Medibilt

Alle huisartsen in De Bilt en Bilthoven werken sinds 2008 samen onder de naam MediBilt. In 2008 is het Diagnostisch Centrum MediBilt-Saltro van start gegaan. Een dienst die niet eerder beschikbaar was in De Bilt en Bilthoven. Het is een diagnostisch centrum waar u de gehele dag terecht kunt voor verschillende onderzoeken: bloedonderzoek, verschillende soorten echo’s, (inspannings-) ECG en longfunctieonderzoek.  U hoeft daarvoor dan  niet meer naar het ziekenhuis. Het diagnostisch centrum ligt aan de Neptunuslaan 3 in Bilthoven. 

Erik Ziengs

Erik Ziengs is op woensdag 18 november te gast bij een Politiek Café van VVD De Bilt, zie politiek-cafe-vvd-de-bilt-met-tweede-kamerlid-erik-ziengs

Bron: Communicatie Saltro/VVD De Bilt